Wees geen dief van je eigen portemonnee

DGA Kantoor Sustainable

“Een niet-duurzaam bedrijfspand is misschien wel te vergelijken met een auto die je wilt verkopen maar waar een deukje of een buts in zit. Meestal worden de herstelkosten afgetrokken van de verkoopprijs en dus betaal je alsnog volledig voor de optimalisatie, alleen nu voor een ander. Je bent een dief van je eigen portemonnee als je met deze kennis niets doet”, zegt Victor Pastoor, business development manager sustainable buildings bij Grontmij, stellig.

In een auto met airco rijd je lekkerder

In de volle zon rijd je lekkerder van A naar B met een airco die je kunt instellen naar persoonlijke voorkeur. Zo zit dat ook bij het gebruik van een bedrijfspand. Wanneer het binnenklimaat optimaal is werk je comfortabeler. “Dit blijkt een positief effect te hebben op de arbeidsproductiviteit”, vertelt Victor. “Met name de temperatuur, het vochtgehalte en CO2-concentratie lijken in verhouding te staan met de alledaagse prestaties van medewerkers. Het maakt investeren in een duurzaam bedrijfspand vanaf de korte termijn erg aantrekkelijk: je bespaart direct op energiekosten en verhoogt de arbeidsproductiviteit.”

Een auto zonder krassen verkoopt beter

Een puntgave auto levert bij verkoop meer geld op. Dat weet iedereen. Zo werkt dat ook bij vastgoed. “Een verwaarloosd bedrijfspand waar al twintig jaar niets aan is gedaan verkoopt moeilijk of tegen een lagere verkoopwaarde. Blijf je het bedrijfspand actief verduurzamen en marktconform optimaliseren, dan zal het beter renderen en levert het na jouw actieve werkleven meer op. Dit kan zijn door het pand te verkopen of het op maat en eventueel in gedeeltes te verhuren.”

Je hoeft er geen verstand van te hebben

Je hoeft geen verstand te hebben van auto’s om te weten dat de kras je geld gaat kosten. Zo hoef je ook geen verstand te hebben van een duurzaam bedrijfspand om er rendement uit te halen. Specialisten adviseren je over regelingen zoals de MIA en Groenfondsen. “Zij denken daarbij ook na over Our Common Future. Want de keuzes die jij vandaag voor jouw bedrijfspand maakt hoeven die van anderen in de toekomst niet te belemmeren. Zo behoudt het pand zijn waarde en zijn de investeringen die je vandaag doet nu al goed voor het werkcomfort van jouw werknemers en geldbesparing vanaf de korte termijn.”