Pensioenopbouw: oogst een appelboom

DGA Kantoor Pensioenopbouw

Neem controle over uw pensioenopbouw

Pensioenopbouw in eigen beheer is door nieuwe wetgeving en handhaving behoorlijk op zijn kop gezet. Een fiscale aftrekpost uit het verleden kan nu een molensteen om de nek van een ondernemer blijken als er feitelijk geen vermogen beschikbaar is om pensioen uit te keren. Indien er wel vermogen aanwezig is, is er door de huidige rentestand waarschijnlijk ook fiscaal een onderdekking en kunt u geen dividend meer uit keren. De praktijk leert dat vele ondernemers samen met u het verdere pensioen in eigen beheer hebben opgeschort. Accountants en fiscalisten zullen u deze opbouw niet meer snel adviseren en zoeken samen met u naar alternatieven.

U hebt natuurlijk de gebruikelijke keuzes om uw vermogen te vergroten: sparen, beleggen of afsluiten van lijfrenteverzekering. Maar er is nog een vierde keuze die de voorgaande overtreft: investeer in een duurzaam eigen bedrijfspand.

Historisch lage rente dus interessanter dan sparen

Met de historisch lage rente op dit moment is sparen nauwelijks interessant te noemen. Waar geld lenen juist des te interessanter is geworden. In combinatie met het investeren in een duurzaam bedrijfsmiddel en het deels groenfinancieren, scheelt het u op korte termijn veel geld: u bent in de regel minder geld kwijt dan aan maandelijkse huur. En u investeert op de lange termijn wat zorgt voor vermogen.

More in control dus tastbaarder dan beleggen

U heeft veel meer controle. U weet welk pand u koopt, u kent de fiscale en financiële voordelen, u bent op de hoogte van het rentepercentages en mocht u het pand toch verkopen dan heeft duurzaamheid de meeste kans op een meerwaarde. Beleggen blijft een gok. U heeft geen invloed over de koers van de beurs en het rendement van afgelopen jaar was in ieder geval te verwaarlozen.

Het bedrijfspand is uw bezit en dus meer flexibel dan lijfrente

Lijfrente komt pas vrij wanneer u op de pensioengerechtigde leeftijd van 67 jaar bent en bij overlijden zult u er een overlijdensrisicoverzekering bij moeten afsluiten om uw nabestaanden financiële zekerheid te geven. Uw duurzame bedrijfspand kunt u te allen tijde verkopen mocht u het vermogen vrij willen spelen en bij overleiden hebben uw nabestaanden er toegang toe.